Ga naar de inhoud
De Versnelling

Onderhoud

Wij verduurzamen uw woning!

Verduurzaming van het woningbezit is belangrijk. Zeker nu de gas- en energieprijzen zo hoog en onvoorspelbaar zijn, is het belangrijk dat onze woningen duurzaam zijn. Veel huurders vragen zich af wanneer hun woning aan de beurt is. Deze vraag begrijpen we heel goed. De verduurzaming van onze woningen vindt zo veel mogelijk gelijk plaats met het planmatig onderhoud. Dit is gespreid over meerdere jaren. Omdat de energieprijzen nu zo onvoorspelbaar zijn, wil WormerWonen de verduurzaming van haar woningen versnellen. 

WormerWonen gaat de komende jaren ruim 300 woningen extra verduurzamen. We starten hiermee in juni 2023 met de eengezinswoningen op het Ketelhuisterrein. Eind 2023 volgen de flats aan de Koningsvarenstraat en in 2024 de eengezinswoningen aan de Bickershorn en Slijckershorn in Oostknollendam. Tenslotte zijn in 2024/2025 de appartementen aan de Spatterstraat aan de beurt. 

Wat gaat er gebeuren?
Alle woningen krijgen een warmtepomp voor verwarming. Een deel van de bewoners gaat in de toekomst elektrisch koken op inductie. Op de daken van de eengezinswoningen en flats komen zonnepanelen die elektriciteit leveren. Als het nodig is worden bestaande zonnepanelen vervangen en nieuwe panelen bijgeplaatst. In een deel van de woningen zijn ook extra isolatiemaatregelen nodig. Na de aanpak hebben de woningen energielabel A of beter.

Verduurzamingsproject De Versnelling is onderdeel van het woonlastenbeleid. Dit houdt in dat de kosten voor de verduurzaming van de woningen (deels) worden doorberekend aan de huurder, maar doordat de verduurzaming van de woningen een lagere energierekening voor de huurder opleveren gaan de totale woonlasten (huur, servicekosten en energierekening) niet omhoog of stijgen minder dan anders. Door deze methode kunnen meer woningen worden verduurzaamd.

Veel onzekerheid door onvoorspelbare gasprijs
De noodzaak om te verduurzamen is groot. “Door de onvoorspelbare gasprijzen voelen huurders zich onzeker. WormerWonen investeert dan ook graag in de verduurzaming van deze woningen”, aldus John van Nimwegen. “Straks zijn de woningen niet meer afhankelijk van gas en veel energiezuiniger. De CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk en dat is beter voor het klimaat. We begrijpen dat de werkzaamheden ingrijpend zijn voor onze huurders. Door alle werkzaamheden per woning in één week te plannen, van maandag tot en met vrijdag, proberen we de overlast te beperken.“ 

 

Planning De Versnelling

Ketelhuisterrein
De aanpak van alle woningen gaat in fases. Vanaf begin juni 2023 starten we met de eerste woningen op het Ketelhuisterrein. We verwachten dat eind oktober 2024 alle woningen op het Ketelhuisterrein aan de beurt zijn geweest en de werkzaamheden zijn afgerond. Het gaat om de woningen aan de Jan Allanhof, Jan Houtmanhof, Jan Kamphof, Kees Jongenstraat, Wim Binkenhof en Wim van de Kappellehof.

Bekijk onderstaande video over de verduurzaming van het Ketelhuisterrein. In deze video krijgt u meer uitleg over de verduurzamingswerkzaamheden en gaan we in gesprek met de bewoonster van de proefwoning.

Koningsvarenflats
Begin november starten de werkzaamheden in de eerste woningen van de Koningsvarenflats. Het verwarmingssysteem van de flat wordt gemoderniseerd. In de woningen wordt de gevel extra geïsoleerd, er komen nieuwe warmtemeters, convectoren en leidingen. Dat zorgt ervoor dat de warmte in de woningen straks beter naar behoefte in te stellen is. 

Op het dak van de flat komen vanaf eind 2025 warmtepompen, die aangesloten worden op het collectieve systeem. Deze warmtepompen leveren dan 80% van de warmte voor de woningen. Alleen op hele koude dagen kan het nodig zijn om extra te verwarmen met gas. Daarom blijft ook de gasinstallatie intact. Dat kunnen we niet eerder doen, omdat voor die warmtepompen het elektriciteitsnet moet worden aangepast. Dat gebeurt door netbeheerder Liander en zal niet voor midden 2025 gereed zijn.

De werkzaamheden in de eerste flat worden door M&O Techniek, per strang (van boven naar beneden), uitgevoerd en zijn naar verwachting in augustus 2024 klaar. Daarna starten de werkzaamheden in de tweede flat.  

De aanpassingen die we doen, bereiden de woningen voor op de toekomst. Het gasverbruik gaat omlaag. Daardoor zijn bewoners minder afhankelijk van een onvoorspelbare gasprijs en dat biedt meer zekerheid. Bovendien dragen we daarmee ons steentje bij aan een beter klimaat. 

In onderstaande video krijgt u uitleg over de verduurzamingswerkzaamheden aan de woningen in de Koningsvarenflats. Binnenkort starten de werkzaamheden in de eerste flat. Bovenstaande video is dan ook alleen van toepassing voor deze woningen (10-200).

Bickershorn, Slijckershorn en Spatterstraat
Omdat netbeheer Liander eerst voorbereidende werkzaamheden gaat uitvoeren, verwachten we te kunnen starten in het najaar (oktober) van 2024. Hetzelfde geldt voor de woningen aan de Spatterstraat. De werkzaamheden aan de Bickershorn en Slijckershorn worden naar verwachting in mei van 2025 opgeleverd. De werkzaamheden aan de woningen aan de Spatterstraat zijn iets eerder klaar; in maart van dat jaar.

 

Meer informatie

Ruim voordat de werkzaamheden aan de woning starten, ontvangen bewoners meer informatie en organiseren we een bewonersbijeenkomst per deelgebied.

Een overzicht met veel gestelde vragen vindt u hier.

Heeft u andere vragen?
U kunt bellen met onze klantenservice, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur op (075) 642 64 21. Op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur is er ook een inloopspreekuur op ons kantoor aan de Mercuriusweg 1. U kunt dan zonder afspraak binnenlopen.

 

Documenten

Koningsvarenstraat

Ketelhuisterrein

Details

Aantal woningen 323
Status In uitvoering