Ga naar de inhoud

PERSBERICHT

Wormerland, woensdag 17 mei 2023

Op 16 mei hebben wethouder Rolf van Wanrooij van gemeente Wormerland en directeur John van Nimwegen van WormerWonen onderlinge afspraken vastgelegd over de vernieuwing van de Gele Lisstraat in een zogenaamde anterieure overeenkomst. Dat wil zeggen dat er afspraken zijn gemaakt over de ontwikkelingslocatie die ontstaat doordat de gemeente een strook grond aan de Gele Lisstraat aan WormerWonen verkoopt (ter waarde van 1,5 miljoen) aansluitend aan de twee flats waar WormerWonen sloopvoornemens voor heeft.

Van een intentieovereenkomst naar een anterieure overeenkomst
De herstructurering die door de overeenkomst mogelijk wordt aan de Gele Lisstraat in Wormer, is onderdeel van de vernieuwing van de wijk Plaszoom-west (Watermunt-, Gele Lis- en Wollegrasstraat) in Wormer. De plannen voor deze vernieuwing zijn het resultaat van een samenwerking tussen WormerWonen en de gemeente Wormerland, die in 2018 is vastgelegd in een intentieovereenkomst. Het ondertekenen van de anterieure overeenkomst voor het deelplan Gele Lisstraat brengt de gemeente en de woningcorporatie weer een stapje verder in het proces van vernieuwing.

Al eerder werden de Watermuntstraatflats gesloopt. Op deze plaats staan nu twee nieuwe, moderne en energiezuinige woongebouwen die eind 2021 werden opgeleverd. De plannen voor de vernieuwing van de wijk Plaszoom-west gaan verder met de Gele Lisstraat.

Ruimte creëren voor meer woningen in Plaszoom-west
In juni publiceert de gemeente het nieuwe bestemmingsplan. Door het samenvoegen van de stukken grond met de flats in de Gele Lisstraat wil WormerWonen ruimte creëren om meer woningen terug te bouwen. Dat is nodig, vindt John van Nimwegen, directeur-bestuurder van WormerWonen. “Woningzoekenden moeten veel te lang wachten op een betaalbare woning. Daarnaast biedt het plan ook mogelijkheden voor doorstroming. Alle woningen zijn namelijk levensloop bestendig, dus mogelijk interessant voor de oudere woningzoekenden.” Wethouder Van Wanrooij vult aan: “Ik ben erg blij dat we met het ondertekenen van deze belangrijke overeenkomsten weer een flink aantal woningen kunnen toevoegen aan het woningaanbod. Hiermee zetten we als gemeente in op het terugdringen van de schaarste op de woningmarkt. We kijken ernaar uit dat we met de realisatie kunnen beginnen.”

Er worden minimaal 72 sociale huurwoningen teruggebouwd, evenveel als door sloop zal wegvallen. De nieuwbouw gebeurt in verschillende woonblokken met zowel grondgebonden eengezinswoningen als gestapelde appartementen. Hiermee worden zowel in het huur- als in het koopsegment in Wormerland circa 150 gasloze en duurzame woningen gerealiseerd. Daarmee ontstaat er een nieuw en gevarieerd deel in de woonwijk.

Meer informatie
Naar verwachting wordt er medio juni een informatieavond georganiseerd voor bewoners uit de buurt. Binnenkort ontvangen zij een uitnodiging. Informatie over de vernieuwing van de Gele Lisstraat vindt u op de projectpagina 'Vernieuwing Plaszoomflats'.

Foto: Pascal Fielmich