Ga naar de inhoud

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op elke woonverdieping in een huis. In alle woningen van WormerWonen waar dit nog niet het geval is, worden rookmelders geplaatst. Een grote klus die we samen met Stam Electrotechniek uitvoeren.

Rookmelders van levensbelang

Slaap je? Dan ruik je niet of nauwelijks. De oren werken gelukkig nog wel prima. Daarom zijn rookmelders zo belangrijk. Als er ’s nachts brand is, kan het lang duren voor de bewoner het merkt. Met een rookmelder aan het plafond voorkomen we dit. Zodra er rook in de woning is, gaat de rookmelder met een hoge toon piepen. Een rookmelder kan daarmee levens redden!

In nieuwe woningen en bestaande bouw

Rookmelders hangen al standaard in woningen die na 2003 zijn gebouwd, daar is het verplicht. In bestaande woningen komt die verplichting nu ook. De monteurs van Stam Elektrotechniek komen al regelmatig bij onze huurders en zijn daarmee geen onbekenden. Medewerkers van Stam Elektrotechniek lopen de komende weken onze woningen stuk voor stuk langs.

Wat als huurders weigeren?

In sommige gevallen weigeren huurders toegang tot de woning waardoor het plaatsen van rookmelders lastig is. Woningcorporaties blijven in dat geval toch verantwoordelijk voor de veiligheid van de bewoner(s) en van de woning én voor de verplichting om iedere woning van rookmelders te voorzien. Aedes, vereniging van woningcorporaties, adviseert om samen met de brandweer een rondje te maken langs de woningen.

Laat overige installateurs verder altijd een rookmelder meenemen. Moet bijvoorbeeld de cv-ketel worden gerepareerd of een ruit worden vervangen? Zorg dan dat de monteur een rookmelder in de auto heeft liggen en laat hem die direct plaatsen. In extreme gevallen kan via de rechter toegang tot de woning worden verkregen. Dit is uiteraard een laatste redmiddel.

Tot slot wordt geadviseerd aan woningcorporaties om goed te registreren wanneer en waar rookmelders zijn geplaatst. Na tien jaar moeten de rookmelders namelijk vervangen worden. Ook is het handig een foto na plaatsing te maken, als bewijslast voor het woningdossier, mochten bewoners de melder zelf weghalen.